Binnenkort

Kerk Solwerd

In de late Middeleeuwen was Solwerd een bedevaartplaats. Rond 1500 werd hier uit de kerk een zilveren ciborie (hostiehouder) gestolen, met daarin nog drie gewijde hosties. Al vluchtend wierp de dief de hosties in een put vlakbij Solwerd, waarna het water geneeskrachtig werd. Boven de put werd een kapel gebouwd, bij de kerk van Solwerd. Het geneeskrachtige water trok veel belangstelling, maar na de reformatie bekoelde de aandacht. In 1682 werd de put in opdracht van de predikant gedempt. Rond 1780 werd ook de kapel afgebroken. Op die plek verrees in 1783 de huidige kerk. Het is een rechthoekige zaalkerk met een monumentale zuidgevel, een bakstenen classicistische pilastergevel met een houten hoofdgestel en een fronton. De kerk heeft een schilddak en in plaats van een toren een open houten klokkenstoel. De klok daarin werd in 1949 gegoten door Van Bergen in Heiligerlee. Een open houten klokkenstoel is een zeldzame verschijning in de provincie Groningen. Sleuteladres: Huize Solwerd (Solwerderweg 9, Appingedam, 0596-686686)
meer
>

Tip!

Fietsen in Groningen

Groningen heeft tal van fraaie fietsroutes. Er is voor elk wat wils. Er zijn bijvoorbeeld streekroutes, culinaire tochten, combinatietochten van kanoën, fietsen en wandelen, tochten langs monumentale kerken en kinderfietsroutes.
meer
>

Over de gemeente Appingedam

Appingedam (Gronings: Daam/Apnkedaam) heeft ongeveer 12.000 inwoners. Het is een stad en gemeente in het noorden van Nederland, in de provincie Groningen.De gemeente beslaat een oppervlakte van ruim 24 km² (waarvan ongeveer 1 km² water). Een inwoner van Appingedam wordt een Damster of Appingedammer genoemd. In de Middeleeuwen sprak men wel van Damsaters, Latijn Dammenses, dat is 'dambewoners'. Het stadje Appingedam, gelegen aan het Damsterdiep, was vroeger de hoofdstad van het Ommeland (historisch gewest) Fivelingo. Het is tezamen met de stad Groningen een van de twee plaatsen met historische stadsrechten in de provincie. Het centrum van de plaats is een beschermd stadsgezicht. De naam Appengadomme (1225) of Damme (1235) is volgens sommige theorieën ontleend aan een dam in de rivier de Appe of Apt. Op naamkundige gronden is een afleiding uit de riviernaam Appe onwaarschijnlijk. Dergelijke vormen komen in de Middeleeuwen alleen voor bij landschapsnamen als Fivelingo. Waarschijnlijker is een afleiding van de persoonsnaam Appe/Abbe, dan wel de familienaam Appinga/Abbinga. Appingedam betekent dan 'dam bij de woonplaats van de mannen van Abbo' of 'dam bij de woonplaats van de familie Abbinga'. Volgens enkele 15-eeuwse bronnen werd de kloosterwierde ook wel Appingen genoemd. Vergelijkbaar daarmee is de kloosterwierde Appingen in de Krummhörn, 1401 Appungen.
meer
>

De ondernemer

Op=Op Voordeelshop

Openingstijden Op=Op Voordeelshop Delfzijl.Maandag:      13.00 uur tot 18.00 uurDinsdag:        09.00 uur tot 18.00 uurWoensdag:   09.00 uur tot 18.00 uurDonderdag:  09.00 uur tot 18.00 uurVrijdag:         09.00 uur tot 21.00 uurZaterdag:     09.00 uur tot 17.00 uurUitgebreide informatie m.b.t Historie,winkelformule,acties,adressen vindt u op :www.opisopvoordeelshop.nl
meer 
>