Binnenkort

Pauperwandeling Derde Gesticht

In het Derde Gesticht werden ooit duizenden weeskinderen, bedelaars en landlopers ‘verpleegd’. De omvang van deze historische plek is deze zomer goed zichtbaar: op de vroegere binnenplaats is gras gezaaid en een tapijt van wilde bloemen geeft de contouren weer van de gebouwen van het carré. Tijdens de Pauperwandeling bezoek je het terrein van het voormalige Derde Gesticht onder leiding van Hein Moes. De indrukwekkende plek en de boeiende verhalen van Hein laten de geschiedenis van de kolonie Veenhuizen herleven. Entree €10,- per persoon incl koffie met rabarberkoek. (Let op: de Pauperwandelingen vinden plaats bij voldoende aanmeldingen.) Reserveren? Mail naar heinmoes@cocomaria.nl of bel: 06-53354278. Voor informatie over rondleidingen op andere data (min. 15 personen): mail of bel even!
meer
>

Tip!

Midweek

Midweek wordt elke woensdag huis aan huis verspreid in de gemeenten Leek en Marum in een oplage van 18.500 exemplaren. Daarnaast is het lokale en regionale nieuws 24 uur per dag te lezen op www.de-midweek.nl.
meer
>

Over de gemeente Marum

Marum is een gemeente in de provincie Groningen. De gemeente beslaat een oppervlakte van 64,9 km². Ze bestrijkt de zuidwesthoek van het Westerkwartier en ligt aan de A7, op het punt waar de drie noordelijke provincies elkaar ontmoeten. De gemeente Marum omvat naast de hoofdplaats Marum de plaatsen Boerakker, Jonkersvaart, Lucaswolde, Niebert, Noordwijk, Nuis, De Wilp. In de gemeente Marum spreekt een deel van de bevolking, met name de ouderen Westerkwartiers. Dit is het Gronings dialect dat het meest lijkt op de Friese taal.De gemeente ligt tegen de grens tussen Groningen en Friesland. Daardoor wordt er in de dorpen Marum (Fries: Mearum) en De Wilp (Fries: De Wylp) ook Fries gesproken. Bij De Wilp wordt overigens aangenomen dat het Fries van de inwoners mede een gevolg is van het feit dat dit dorp is ontstaan als kolonie van Friese veenarbeiders. Deze Friese invloed is terug te zien op de vlag van de gemeente in de vorm van het pompeblêd links onder op de vlag, overigens ook symbolisch geplaatst op de ligging van het dorp De Wilp in de gemeente: het meest zuid-westelijke dorp.
meer
>