Binnenkort

Heel Holland Weckt!

Zondag 4 september 2016 vindt de jaarlijkse Weckmarkt ‘Heel Holland weckt’ plaats op Landgoed Mensinge. Deze weckmarkt is een traditie sinds weckexpert Carolina Verhoeven ‘Wecken’ als culinaire traditie heeft weten toe te voegen aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst van Immaterieel Erfgoed en Landskeuken Mensinge te vinden is op de bijbehorende nationale lijst. Oude methoden als wecken, indikken en pekelen lijken een revival door te maken. Nu duurzaamheid hip is, komen ook deze klassieke voedsel bewaarmethoden in een nieuw daglicht te staan. De weckmarkt geeft een overzicht van een aantal conserveringstechnieken zoals wecken, inmaken, roken, likeur stoken, kaas maken en stroop stoken. Daarnaast besteedt de markt aandacht aan de bewustwording van smaak, gebruik van eerlijke producten, tijd voor (h)eerlijk eten en inspirerende lezingen. Dit alles in de passende, mooie omgeving van Landgoed Mensinge. De markt vindt plaats op het voorterrein van Havezate Mensinge en op het terrein tussen Landskeuken Mensinge en de Cuisinerie Mensinge. In Landskeuken Mensinge vindt u alle informatie over het wecken, houdt Carolina haar weck spreekuur en geeft zij lezingen. Wedstrijd: 'Koken met streekproducten' Ook starten we tijdens de Weckmarkt met de wedstrijd ‘Koken met Streekproducten’. Deze inzendingen worden in Roden geëxposeerd en beoordeeld tijdens de Jaarbeurs van het Noorden. U kunt zich aanmelden voor de kookwedstrijd via info@mensinge.nl.
meer
>

Tip!

Midweek

Midweek wordt elke woensdag huis aan huis verspreid in de gemeenten Leek en Marum in een oplage van 18.500 exemplaren. Daarnaast is het lokale en regionale nieuws 24 uur per dag te lezen op www.de-midweek.nl.
meer
>

Over de gemeente Marum

Marum is een gemeente in de provincie Groningen. De gemeente beslaat een oppervlakte van 64,9 km². Ze bestrijkt de zuidwesthoek van het Westerkwartier en ligt aan de A7, op het punt waar de drie noordelijke provincies elkaar ontmoeten. De gemeente Marum omvat naast de hoofdplaats Marum de plaatsen Boerakker, Jonkersvaart, Lucaswolde, Niebert, Noordwijk, Nuis, De Wilp. In de gemeente Marum spreekt een deel van de bevolking, met name de ouderen Westerkwartiers. Dit is het Gronings dialect dat het meest lijkt op de Friese taal.De gemeente ligt tegen de grens tussen Groningen en Friesland. Daardoor wordt er in de dorpen Marum (Fries: Mearum) en De Wilp (Fries: De Wylp) ook Fries gesproken. Bij De Wilp wordt overigens aangenomen dat het Fries van de inwoners mede een gevolg is van het feit dat dit dorp is ontstaan als kolonie van Friese veenarbeiders. Deze Friese invloed is terug te zien op de vlag van de gemeente in de vorm van het pompeblêd links onder op de vlag, overigens ook symbolisch geplaatst op de ligging van het dorp De Wilp in de gemeente: het meest zuid-westelijke dorp.
meer
>