Binnenkort

Weekend van de Wetenschap in de Meestoof

Op donderdag 29 september staat een lezing over restauratie van schilderijen op het programma. Omdat Chris Lanooy, pottenbakker, glaskunstenaar en schilder, in de smidse in Sint-Annaland geboren is, ligt het voor de hand dat De Meestoof zich voor zijn werk interesseert. In de loop van de tijd hebben we een grote collectie van zijn werk opgebouwd, waaronder ook een aantal schilderijen. De meest recente aanwinst heeft jarenlang niet opgehangen, verzamelde stof en raakte beschadigd. Om het schilderij toonbaar te maken en op zaal te kunnen tonen werd tot restauratie besloten. Beatrix Laanen, restaurateur, heeft dit werk voor ons geklaard. In de lezing laat ze zien hoe zo’n restauratie aangepakt wordt. Verflaag consolideren, spieraam verwijderen en aanpassen. Gaatjes in het doek dichten. Doek opnieuw opspannen. Verflaag reinigen en retouches inschilderen. En het hele proces documenteren. De foto’s in het restauratieverslag zijn verhelderend! Het schilderij is net terug in het museum en zal volgend seizoen in de tentoonstelling opgenomen worden. Openingstijden Op donderdag 29 september 2016 - vanaf 14:00 uur.
meer
>

Tip!

Het Fruitteeltmuseum

Tussen de boomgaarden van Kapelle, ook wel 'de bloesem van Zeeland' genoemd, ligt het Fruitteeltmuseum. Je kunt hier de geschiedenis en cultuur van appels en peren beleven vanaf de Middeleeuwen tot nu. In de museumtuin kun je genieten van veel verschillende oude rassen fruitbomen.
meer
>

Over de gemeente Kapelle

De gemeente Kapelle ademt de rust en de groene omgeving van een dorp en combineert dit met goede voorzieningen, die deels te vinden zijn in de nabijgelegen stad Goes. Kapelle, de bloesem van Zeeland ligt op Zuid-Beveland tussen de Oosterschelde en de Westerschelde en heeft als buurgemeenten Goes, Borsele en Reimerswaal. De kenmerkende fruitteeltpercelen geven de omgeving elk seizoen een sfeervol uiterlijk. De prachtige omgeving bestaat verder uit weilanden, boomgaarden, schorren en slikken. Kapelle telt vier kernen, die in 1970 door herindeling zijn ontstaan. Kapelle en Biezelinge vormen samen een dorpsgemeenschap maar hebben elk een eigen karakter. Het karakteristieke Wemeldinge ligt direct aan Nationaal park de Oosterschelde. Van heinde en verre komen duikers hier de onderwaterwereld verkennen, maar ook vanaf de dijk of de diverse strandjes is het goed toeven. Het landelijke Schore ligt aan de Westerschelde. Dit is de kleinste van de vier kernen.
meer
>